• 3

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

Ενημερωθείτε  για την παρουσία & ομιλία του Προέδρου του Συντονιστικού Ε.Α.Α., Αντιναυάρχου εα Θ. Γερουκη ΠΝ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή των Ελλήνων (Αθήνα: 20-02-20)

Κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι –ες εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Κύριε Υπουργέ,

είμαι ο Πρόεδρος του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων Αποστράτων. Τα μοναδικά ΝΠΔΔ που εκλέγονται από συναδέλφους χωρίς μισθό ή κρατική επιχορήγηση. Εκπροσωπώ 100.000 αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων  και Λιμενικού Σώματος και ποσοστό της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο σοφός νομοθέτης πριν πολλά χρόνια θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων,  μας  κατέταξε ισόνομα δίπλα στην δικαστική και εκτελεστική εξουσία, κάτι που ισχύει ακόμα σε όλα τα καλώς ευνοούμενα  κράτη. Εδώ όχι δυστυχώς!!!

Παρά το ότι διαχρονικά ζητάμε  να “μας  λάβετε υπόψιν σας“  και δεν εννοώ εσάς προσωπικά κ. Υπουργέ,  αλλά διαχρονικά για να θέσουμε προς συζήτηση και εξεύρεση λύσεως στα θέματα  που μας αφορούν άμεσα, το  “σύστημα“  διαχρονικά   “κωφεύει“!!!

Αποτέλεσμα να φτάνουμε στο σημερινό σημείο όπου σε 3 λεπτά πρέπει  να εκθέσω όλα τα θέματα που απασχολούν τους αποστράτους, τους ε.ε. και τις  οικογένειές μας. 

Πάντως σας ευχαριστώ που μας καλέσατε έστω και έτσι. Θα ήταν μια γενναία πράξη εκ μέρους σας κ. Υπουργέ, έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσετε την κατάφορη αδικία, απέναντι στους  στρατιωτικούς ε.ε. και ε.α οι οποίοι ούτε ωράριο έχουν ή είχαν, δούλευαν  και δουλεύουν για την ασφάλεια της χώρας, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, έναντι των λοιπών εργαζομένων, χωρίς να υποτιμώ τους λοιπούς εργαζόμενους. 
Είμαστε οι μοναδικοί συνταξιούχοι που έχουμε υποστεί μείωση  αποδοχών της τάξεως του 70%, άδικα,  διότι μας έγιναν μειώσεις και ως στρατιωτικοί και ως συνταξιούχοι.

Πρέπει επιτέλους οι πολιτεία να αναγνωρίσει την σημασία της αποστολής των Ε.Δ., όχι με λόγια αλλά και με πράξεις.

Το νέο ασφαλιστικό  νομοσχέδιο που   διαφημίστηκε ως το νομοσχέδιο που θα ενέτασσε τις αποφάσεις του ΣτΕ  και των λοιπών δικαστηρίων και θα έδινε μια ανάσα μετά τις τόσες  μειώσεις, ΔΕΝ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αποστράτων  και μάλλον απογοήτευση φέρνει.

Λόγω χρόνου θα αναφέρω επιγραμματικά:

 1.  (άρθρο8) Ανταποδοτική σύνταξη

Πολύ ορθή έστω και τελευταία στιγμή η πρόβλεψη αυξήσεως των ποσοστών αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης για τα στελέχη με επίδομα επικινδυνότητας και επιπλέον 6μηνα. Μόνο που έτσι κάνετε αποστράτους 2 ταχυτήτων. Προτείνεται αυτή η διάταξη να συμπεριλαμβάνει όλα τα στελέχη Ε.Δ. και Σ.Α.

 1. Οι αποστρατευόμενοι να εντάσσονται αυτόματα στο ποσοστό αναπλήρωσης των 40 ετών εργασίας διότι δεν φεύγουμε με την θέληση μας  που πήγαν τα 35/35 μας;

Εμείς πληρώναμε 14 μισθούς και ο υπολογισμός είναι 12 που είναι τα υπόλοιπα;;;

 1. (Άρθρο 14 Επαναϋπολογισμός συντάξεων).

 Προτείνουμε την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (όπως είχατε δεσμευθεί κατά την ψήφιση του ν. 4987/16  και την ενσωμάτωση στην εθνική σύνταξη, με δεδομένο ότι δεν συντρέχουν  δημοσιονομικοί  λόγοι  και η προσωπική διαφορά να μην λειτουργεί ως άλλοθι για την εκάστοτε κυβέρνηση για να μην δίνει  αυξήσεις έως τον μηδενισμό της.

 1. (Άρθρο 27 Απασχόληση συνταξιούχων).

 Να επαναφέρετε το άρθρο 4 του ν. 4151/13. Ένα άρθρο που δεν έκανε καμία διάκριση σε πριν και μετά την ισχύ του νόμου, που θα έδινε την δυνατότητα να εργαστούμε, για συμπλήρωση των ήδη μειωμένων αποδοχών, χωρίς να υπάρχει αδήλωτη εργασία  και θα έδινε έσοδα στις ασφαλιστικές εισφορές, την καταβολή φόρου, κλπ. Δεν ‘’κλέβουμε΄’ εμείς την δουλεία των νέων ανθρώπων.

 1. Προτείνεται να υπάρξει άρθρο στο παρόν νομοσχέδιο ώστε ως βάση υπολογισμού των συντάξεων των εν αποστρατεία στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α. να είναι οι συντάξιμες αποδοχές πριν την μείωση του ν. 4093/12.
 1. Κάθε υπουργείο πλην του ΥΠΕΘΑ έχει ένα ταμείο αρωγής με τους δικούς τους όρους, στα πρότυπα του φορέα κοινωνικής ασφαλιστικής. Τα Μετοχικά μας ταμεία ουδέποτε υπήρξαν επικουρικά, γιατί  ουδέποτε έλαβαν εργοδοτικές εισφορές. Αυτό συνιστά ουσιώδη λόγω εξαίρεσης των Στρατιωτικών από τον ν.4387/2016 καθώς ρυθμίζει τα της κοινωνικής ασφάλισης που εμείς δεν είχαμε ποτέ, άρα οι στρατιωτικοί πρέπει να εξαιρεθούν από τον ΕΦΚΑ.
 1.  (Άρθρο 4. Στελέχωση ΕΦΚΑ).

Να έχουμε και εμείς,  οι τρεις ενώσεις (ΝΠΔΔ) ως φορείς, το δικαίωμα να προτείνουμε μέλη για τα Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, δηλαδή φωνή και ψήφο και όχι άλλοι να αποφασίζουν  για εμάς χωρίς εμάς, ιδιαίτερα στο θέμα του ασφαλιστικού.

Οι ‘’Επιτροπές σοφών‘’ ποτέ μέχρι σήμερα δεν μας κάλεσαν ώστε να έχουν σφαιρική άποψη για την ιδιαιτερότητα του ασφαλιστικού των αποστράτων.

 Δηλαδή τι σημαίνει 1) Ευδοκίμως τερματήσας

                               2) Έτη Κονδύλη

                               3) Επίδομα επικινδυνότητας κ.α.           

                               4) Αυτεπάγγελτη αποστρατεία

Σας ευχαριστώ και ευελπιστώ να εισακουστούμε και να μην τρέχουμε πάλι στα δικαστήρια για θέματα που μπορούν  να λυθούν εκ των προτέρων.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ  και όχι ξύνοντας το ‘’βαρέλι’’ του παρελθόντος.

Λόγω του ελάχιστου χρόνου οι θέσεις μας έχουν ήδη υποβληθεί με υπόμνημα στο γραφείο σας.

 

*** Δείτε το σχετικό video, όπως δημοσιεύθηκε στο fb του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων Αποστράτων

*** Δείτε τις θέσεις του Συντονιστικού που έχουν ήδη υποβληθεί στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

 

Go to top