Ο Ηγεμόνας

Ο Ηγεμόνας

Συγγραφέας: Nικκολό Mακιαβέλι

Μετάφραση: Μαρία Κασωτάκη

Eκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

Χωρίς αμφιβολία ο Ηγεμόνας είναι το πιο επαναστατικό έργο του Μακιαβέλι και παραμένει ένα οργανικό έργο γραμμένο με πάθος: Σ' αυτό ο συγγραφέας αρνείται τα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα και στρέφεται στο άτομο και στις αρετές του. Ο στόχος είναι η νέα ηγεμονία, η μελέτη μιας καινούριας εμπειρίας για μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση. Ο Μακιαβέλι εντυπωσιάζεται από αυτές τις νέες ηγεμονίες που δημιουργήθηκαν με βία και επιπλέον γοητεύεται από τους αρχηγούς των στρατευμάτων. Πέρα από αυτά προβληματίζεται με τη δημιουργία των μεγάλων δυτικών μοναρχιών (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία), που κυβερνιούνται από έναν απόλυτο Ηγεμόνα.
Το έργο παρά την επαναστατικότητά του έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή φιλοσοφία του Μεσαίωνα. Πράγματι, για τον Μακιαβέλι, το κράτος δεν είναι η συνολική συνείδηση των πολιτών, αλλά το ευφυές δημιούργημα ενός ηθικού ατόμου, είναι ένα δημιούργημα ξένο προς την ηθική πραγματικότητα του λαού.
Αν και το έργο δηλώνει την εποχή που γράφτηκε, αξίζει τον κόπο να διαβαστεί, γιατί ο Μακιαβέλι είναι ένας μεγάλος τεχνίτης τόσο της καθαρής πολιτικής όσο και του πάθους και της ορμής γι' αυτό που γράφει.

 
Σύνδεσμοι
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ημερολόγιο
Σάββατο
19
Μαΐου
2012
Ανατ.: 06.13
Δύση: 20.29
Σελήνη
28 ημερών
Πατρικίου Προύσης, Μενάνδρου, Πολυαίνου και Φιλεταίρου, Θεοτίμης
1821
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη και τον διδάσκαλο Καλλίνικο από την Βέροια.
1913
Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη συνθήκη ελληνοσερβικής συμμαχίας.
1919
Ο Κεμάλ φθάνει στην Αμισό του Πόντου και ξεκινά η αγριότερη περίοδος της γενοκτονίας των Ποντίων.
Το I/38 Τάγμα Ευζώνων απελευθερώνει το Οδεμήσιο Μ. Ασίας.
1920
Η XII Μεραρχία (Ξάνθης) απελευθερώνει το Διδυμότειχο.
1945
Οι Ελληνικές αρχές εισέρχονται στα Χανιά και λήγει η κατοχή τους από τους Γερμανούς.